3 x varför

Här är tre vanliga frågor jag får från människor som är lite nyfikna på mina kurser och uppdrag

  1. Varför pratas det så mycket om att leda sig själv?
  2. Varför är det så viktigt?
  3. Varför räcker det inte med att ”jag är som jag är”?

Och dessa tre frågor kan sammanfattas i ett svar.

Såhär…  att leda sig själv innebär att jag förstår vad som händer i mig och med mig. Att jag förstår hur mina tankar, känslor, mina fysiska förnimmelser, mina rädslor och reaktioner påverkar mig och därmed mina val och mina beteenden.

När jag förstår det fullt ut får jag insikt om att jag i allra hösta grad kan påverka det som sker och att jag har långt större möjlighet och frihet att skapa mig ett gott liv och utveckla både min professionella roll och mina relationer. Jag blir tydligare för mig själv och min omgivning, jag får beslutskraft och ny energi.
Och varför är det så viktigt? Vi är alla sociala varelser som behöver känna tillhörighet för att må väl. Vi behöver ha nära goda relationer som bygger på tillit och trygghet.

När vi inte vet var vi har oss själva, eller varandra, så är det nära till hands att det trixar till sig. Vi ”går igång”, missförstår, tankeläser, värderar, dömer, drar oss undan  och undergräver omedvetet samspel och goda relationer. Om vi då väljer att fördjupa vår självkännedom och alltså vässa förmågan att leda oss själva kan vi komma runt det där trixiga som kanske leder vidare till konflikt och konfrontation. I det finns en stor vinst både på det personliga planet och i våra relationer överhuvud taget.
Och så det där med att ”jag är som jag är”. Det är helt ok. Ingen behöver ändra på sig men om jag trots allt vill pröva en ny tanke, ett nytt förhållningssätt, så kan det hända att livet blir lite enklare och jag vill fortsätta med det ”nya” för det blir så mycket bättre.

Inte alltid lätt – men definitivt värt ett försök. Jag vågar påstå att allt blir helt enkelt lite enklare.

Dela med dina vänner...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email