Att leda från cellnivå.

33F4730D-C3F7-4FF2-A290-9C756994D8AB

Den långa vägen mellan huvud och hjärta.

I mina uppdrag är uppföljning obligatorisk och kan utformas på olika sätt. Att t.ex erbjuda dag 6 (efter en 5-dagars THE-vecka) är ett sätt för mig som arrangör och handledare att kvalitetssäkra den investering som deltagarna och deras organisationer har gjort.

Det blir en kvittens för både deltagaren och mig på kraften i Will Schutz utvecklingsprogram The Human Element®.
Teorin, självskattningarna, feedbacken, övningarna samtalen….   Pedagogiken som så varsamt lotsar deltagaren genom den egna ledarutvecklingsprocessen (långt ord!).

Nej, det är inte alltid en helt smärtfri process – men alltid alltid varsam, tillåtande, utan krav på prestation eller resultat av något slag. Det är intensiva dagar som du bär med dig som ett varmt minne och en ny kraft.

Som en av deltagarna så klokt uttryckte det:

” – Teorin kan jag banka in i huvudet, jag kan säga att jag förstår, men det är först när det landar i mig på cellnivå som jag egentligen förstår.  Och vägen mellan huvud och cellnivå (och hjärta) har varit både lång och stundom smärtsam, men värd varenda krona och timme jag lagt på det”.

Visst, så är det. Läs gärna böcker, gå på inspirationsföreläsningar, kolla snuttar på youtube, men tro inte att du med det utvecklar ditt ledarskap.
En och annan aha-tanke kommer kanske till dig men det räcker inte om du vill ta ditt ledaruppdrag på allvar.
Att navigera den mänskliga sidan av organisationen är ett hantverk som kräver en särdeles stor portion självinsikt. Det är en kompetens och ett förhållningssätt som ständigt behöver utvecklas, förfinas och kalibreras mot omgivningen.

Och det krävs mod. För ännu har jag inte träffat en enda ledare som är befriad från rädslor som till och från begränsar och undergräver deras ledarskap på ena eller andra viset. Att modigt ta itu med dessa är att skapa sitt eget hållbara ledarskap. Du blir tydlig och du står stadigt.
När resan går från omedvetenheten till medvetenhet väcks krafter som tar oss hur långt som helst. I den riktning du själv väljer.