Jag är aldrig rädd!

DE0CCA78-2F3D-4DB4-91B1-105F30EEFD72

Rädd? Nej inte alls.

Det är svaret jag i 9 fall av 10 får när jag frågar deltagare/chefer/medarbetare… ”-När är du rädd på jobbet? I sammanhang med kollegor, medarbetare, chefer, partners…”?

När vi sen benar vidare i detta med rädsla så kommer berättelserna om klumpen i magen. Picket i halsgropen. Huvudvärken. Spänningen i nacken. Svårt att sova. För mycket/för lite mat. För mycket alkohol. Tröttheten….

Och där nånstans kommer insikten om rädslan, när vi kopplar upp oss på den information vår fantastiska kropp ger oss och lyssnar in vad den berättar för oss.

Så i utbildningarna fortsätter samtalet, olika övningar, mycket egen reflektion, feedbackträning (ge och ta emot), mindfulnessträning, självskattning.
Och varenda deltagare hittar sin preferens när det gäller vikten av att få känna sig betydelsefull, kompetent och respekterad. Och vad händer i mig när jag inte känner mig betydelsefull, kompetent och/eller respekterad? Och ja, det är olika på individnivå och det påverkar i allra högsta grad hur vi samarbetar och samverkar.

Och rädslan då? Att känna sig (eller bli/tro sig bli) ignorerad, förlöjligad eller avvisad kickar igång våra försvar och vår smartaste del av hjärnan checkar ut och vi reagerar på autopilot vilket mycket sällan leder framåt. Konfliktrisken höjs avsevärt. Risken finns att fel beslut tas som får konsekvenser framledes. Arbetsmiljön påverkas negativt.
Och det känns i kroppen! Lyssna på det fantastiska stöd du har i din kropp. Ett stöd som berättar för dig när något inte är bra. Klumpen i magen, picket i halsgropen berättar något viktigt för dig. Om dig. Lyssna inåt och utforska din rädsla.

Att komma till insikt om att du visst har rädslor som kickar igång både fysiska reaktioner och ibland, eller kanske till och med ofta, ett mindre charmigt och framgångsrikt beteende är att ta ett stort steg i sin självutveckling.
Med insikt om vad som triggar dig och hur du reagerar på dina triggers kan du behålla kontakten med dig själv och du behöver inte kidnappas av dina reaktioner. Du förstår vad det är som händer – i dig.
Där, just där börjar du förfina ditt ledarskap och ta ditt ledarskap till en ny nivå. Dina relationer gynnas, din kropp slappnar av och du mår väl. Du känner dig stark, trygg och kraftfull.